STOTINU OSJEČANA OSVIJESTILO FOKUS NA MENTALNOM TRENINGU AKTIVNE HRVATSKE

Nedostatak fokusa najčešća je prepreka ostvarivanju naših ciljeva i potencijala. Mentalni trening sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska predstavio je tehnike usavršavanja vještine fokusa kao alata nužnog za uspjeh. Radionica se održala u osječkom hotelu Osijek, gdje je više od stotinu polaznika pažljivo slušalo savjete vrhunskih psihologa i liječnika. Aktivna Hrvatska održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, a generalni partner je HEP.

Psiholozi Mentalnog treninga Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek svakodnevno rade s vrhunskim hrvatskim sportašima i važan su dio njihovih sportskih uspjeha. Na predavanju u Osijeku Ana i Igor polaznicima su otkrili važnost fokusa kao vještine koju možemo uvježbati. Iako mnogi misle da fokus s vremenom opada, on se zapravo razvija, ako u njega ulažemo. Biti fokusiran zapravo znači biti prisutan u trenutku i to nije lako, ali Mentalni Trening nudi vrlo konkretne alate kako to postići.

Jedan od tih alata je mindfulness meditacija kojom treniramo naš um da bude usmjeren na sada i ovdje dok puštamo prošlost i budućnost tamo gdje im je mjesto. Fokus nam je potreban kako bi naša izvedba bila uspješna, ali ako ne možemo zamisliti savršenstvo teško ga možemo izvesti u stvarnosti. Zato naše polaznike podučavamo kako pravilno koristiti tehniku mentalne simulacije i “pripremiti se” za izvedbu koja im je važna! Uz malo truda, pravi pristup i vježbu možemo biti fokusirani, ako to želimo!

“Uvijek smo fokusirani, samo nekad na previše stvari, a ponekad na krive stvari. Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome s čim se bavite. Vaš je fokus samo Vaš, a trenutak koji imate danas više se neće ponoviti, zato je naš cilj pomoći Vam da ga dobro iskoristite!” – izjavila je psihologinja Ana Kotzmuth.

Mentalni trening otvorila je osobna izaslanica Predsjednice RH, bivša veslačica Mirna Rajle Brođanac koja je u ime Predsjednice pozdravila sugrađane te Osijek opisala kao grad aktivnih ljudi. Mentalni trening su odradili i Tea Šojat, višestruka državna rekorderka, najbolja dizačica utega u Hrvatskoj, Petar Krpan – izbornik U 17 nogometne reprezentacije, Mario Zelić – osječki kondicijski trener te voditeljica Mirna Šitum. Partneri projekta Aktivna Hrvatska su Kineziološki fakultet u Zagrebu, Definicija hrane, poliklinika Vaš pregled, Biotrening te Hrvatska liječnička komora čiji su liječnici educirali u Osijeku.

Sve sudionike Mentalnog treninga u Osijeku partneri projekta razveselili su prigodnim poklonima. NIVEA poklon paketom za njegu tijela. Mivela Mg voda vašeg srca osvježila je polaznike, a na štandovima Merkur osiguranja, Hrvatske liječničke komore i Decathlona polaznici su dobili brojne zanimljive informacije. Partner projekta je Falkensteiner Hotel&spa Iadera te hotel Valamar u Dubrovniku. Polaznici su prolistali i Jutarnji list, Gloriu te magazine Lijepa&Aktivna i Men’s Health.

Idući trening Aktivne Hrvatske održava se u Karlovcu u subotu, 21. travnja u 11 sati u OŠ Dubovac. Tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavit će trening vlastitom težinom kojem mogu pristupiti svi bez obzira na razinu tjelesne spremnosti.

BUDI AKTIVAN UZ AKTIVNU HRVATSKU