RAZMISLITE DOBRO OVAJ MJESEC O VLASTITOM ZDRAVLJU I KRENITE U AKCIJU

AKTIVNA HRVATSKA PREDLAŽE SET VJEŽBI U PARU I NAJAVLJUJE PRVI TRENING U NOVOJ GRADIŠCI

Siječanj je doba godine kada često zazivamo pomoć naših trenera. Iako je hladno i sve nam govori da bismo trebali ostati u krevetu, ovaj mjesec može biti prekretnica. Mnogi od nas se osjećaju depresivno s obzirom na velika slavlja i poplavu emocijama koje smo dijelili krajem prosinca. Upravo će nam i trening od 20 minuta dnevno pomoći da naše tijelo i um budu bolji, produktivniji i zdraviji. Sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska preporuča vježbe u paru za siječanj te najavljuje prvi zajednički trening u Novoj Gradišci u subotu, 19. siječnja u 12 sati.

„Redovita tjelovježba može pomoći u prevenciji moždanog udara, nekih vrsta raka, depresije, bolesti srca i demencije, smanjujući rizik za najmanje 30%. Uz redovito vježbanje, rizik od raka crijeva opada za 45%, a osteoartritisa, visokog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2 za nevjerojatnih 50%“ – podaci su ovo britanske Academy of Medical Royal Colleges iz 2015. godine iz studije Vježba – Čudotvorni lijek.

Aktivna Hrvatska zajedno s partnerima nastavlja s edukacijama i treninzima u 2019. godini diljem Hrvatske. Najčešće zdrave navike tijekom zime gubimo i onda iznova kreću „pripreme za naredno ljeto“. Ovakvo poimanje, naprosto kampanjsko shvaćanje tjelesne aktivnosti nije dobro, jer samo kontinuiranom i svakodnevnom tjelesnom aktivnosti možemo imati benefite na zdravstveni i lokomotorni sustav. Definitivno, dobri treninzi mogu se napraviti i kod kuće u vašoj dnevnoj sobi za što samo treba dobra volja i onaj najteži prvi korak.

Aktivna Hrvatska se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Partneri projekta i u novoj sezoni su Kineziološki fakultet iz Zagreba, Hrvatska liječnička komora – koja savjetuje i mjeri indeks tjelesne mase, Biotrening – koji će provoditi besplatnu dijagnostiku te Definicija Hrane koja će provoditi nutricionistička savjetovanja. U 2019. trud vježbača prepoznat će i partneri NIVEA, Mivela voda s kojom možete sve, Merkur osiguranje, Decathlon, Tosama, Kotanyi, te poliklinika Vaš Pregled. Oni će osigurati sve što je potrebno za ugodno vježbanje te njegu i oporavak nakon treninga.

 

Pogledajte i isprobajte vježbe koje predstavljaju vaterpolist Mladosti Franko Lazić i trenerica Aktivne Hrvatske Lukrecija Dragić. Donosimo vam jednostavni trening kojim možemo pozitivno utjecati na povećanje mišićne mase ali i smanjenje potkožnog masnog tkiva.

Vježba 1. Niski skip u mjestu

   

Izvodite niski skip kroz 3 serije po 1 minutu

Vježba 2. Čučanj s rukama ispred tijela

          

Tijekom izvedbe čučnja pazite da vam koljena ne idu prema unutra te da koljena ne idu prema naprijed. Ispred tijela držite ruke ispružene te stisnite šake. Vježbu ponovite 2 serije po 2 ponavljanja

Vježba 3. Sunožni preskoci vijače

Prilikom preskoka vijače tijelo držite u uspravnoj poziciji te prste stopala vucite prema potkoljenici. Vježbu izvedite 3 serije po 30 sekundi preskoka.

 

Vježba 4. Skokovi s uzručenjem

 

  

Izvedite skokove sa širenjem ruku i nogu kroz 3 serije po 20 ponavljanja.

 Vježba 5. Sunožni skokovi

   

Prilikom izvedbe pazite da vam koljena prilikom odraza ne prelaze projekciju prstiju i ne idu prema unutra. Vježbu ponovite kroz 3 serije po 10 skokova.

 

Vježba 6. Skokovi u poziciji iskoraka

   

   

Prilikom skokova pazite da vam koljeno ne prelazi prste stopala. Izvedite vježbu 3 serije po 8 ponavljanja svaka noga naprijed.

BUDI AKTIVAN UZ AKTIVNU HRVATSKU