ODGOVORNOST PREMA DRUGIMA JE ODGOVORNOST PREMA SEBI

 

Dani pred nama su dani koje ćemo provesti u kući. Sami ili u društvu uže obitelji. Iako se čini izazovno, iz ovog vremena koje je pred nama možemo izvući najbolje za nas same. Stručni tim vodećeg hrvatskog sportsko – edukativnog projekta Aktivna Hrvatska donosi savjete i pomaže nam kako što bolje pronaći sebe te pomoći dragim ljudima oko nas. Psiholog Igor Čerenšek iz Mentalnog treninga te nutricionistica Karmen Matković Melki iz Definicije hrane donose zanimljive savjete.

Vježbe i savjete stručnjaka možete pogledati i u posebnoj emisiji „Aktivna Hrvatska svakog dana“ koju vodi Renata Sopek, a nalazi se ovdje.

„Kad ne možemo mijenjati situaciju možemo mijenjati sebe odnosno naše razmišljanje i ponašanje, a situaciju se truditi prihvatiti takvu kakva je. Ljudi generalno u stresnim situacijama reagiraju s bijegom ili borbom međutim od virusa ne možemo lako pobjeći ili se s njim potući. Kako stvari stoje trenutno podijeljeni smo u grupe onih koji umanjuju vrijednost situacije i onih koji paničare. Niti jedna opcija nije adaptivna. Ono čemu bismo trebali težiti je društvena odgovornost i preuzimanje kontrole nad onim nad čim imamo kontrolu. Ako paničarimo nismo društveno odgovorni, ako umanjujemo težinu situacije vrlo vjerojatno se nećemo ponašati društveno odgovorno. Ipak, danas su borba ili bijeg i dalje mogući, ali u vidu samoizolacije koja je trenutno najbolja preventiva i koju nam stručnjaci savjetuju svakodnevno. Dakle, nešto ipak možemo poduzeti i nismo nemoćni, ali poduzimamo li to na najbolji mogući i društveno odgovoran način!“ – govori psiholog Igor Čerenšek.

  1. Preuzmite kontrolu nad sobom kad ne možete nad situacijom
  2. Ponašajte se društveno odgovorno, jer onda ste odgovorni prema sebi i bližnjima
  3. Informirajte se iz pouzdanih izvora
  4. Budite dosljedni i strpljivi i usmjerite se na ono što imate, a ne ono što vam nedostaje svakodnevno

Nutricionistica Karmen Matković Melki ističe: „Imunitet je složen sustav organa i stanica koji komunicira s našim okolišem i pokušava pomoći razaznati poželjno od nepoželjnog i time nas zaštiti od različitih vanjskih utjecaja, posebice od bakterija i virusa. Znamo da su vanjski čimbenici poput stresa, manjka aktivnosti i neadekvatne prehrane štetni za naše opće zdravlje i imunitet, stoga je vrlo važno održati normalno funkcioniranje imuniteta i adekvatnom prehranom. Danas, obzirom na novonastalu situaciju uočavamo da je odabir prehrambenih artikala prilikom pripreme zaliha za nadolazeće razdoblje orijentiran prema uskoj skupini prehrambenih proizvoda što izgleda kao svojevrstan recept za narušavanje dobrog imuniteta. Glavni odabir u kupovini zaliha su rafinirane žitarice, brašna, tjestenine, biljna ulja i meso. Naravno, sve navedeno nam može osigurati ugljikohidrate, masti i proteine, no imati će povoljan utjecaj na naš imunitet samo ukoliko se kombinira s drugim skupinama namirnica poput povrća, voća, mahunarki, kvalitetnih mliječnih proizvoda, ribe i začinskog bilja. Naime, bez svih ovih ostalih prehrambenih skupina ne dobivamo adekvatnu količinu vitamina, minerala i biološki aktivnih tvari bez kojih se hranjive tvari  iz brašna, ulja i mesa ne mogu pravilno iskoristiti u našem organizmu i ne mogu nas optimalno zaštiti od vanjskih utjecaja. Ukoliko sada popunjavamo kućne zalihe neka to svakako bude raznolik i uravnotežen odabir prehrambenih proizvoda koliko je to najviše moguće, uz dobru pripremu popisa za kupovinu, racionalizaciju kupnje i potrošnje hrane u narednim tjednima bez nepotrebnog gomilanja i bacanja hrane. Bitno je naglasiti da kod voća i povrća imamo širok izbor konzerviranih namirnica koje su nam dostupne i van sezone, tj. možemo ih nabaviti smrznute, sušene, ukiseljene. Preporuka su tamnocrveno bobičasto voće, citrusi, različito gomoljasto i tamnozeleno povrće, kupusnjače i mahunarke svih vrsta te svježi ili sušeni začini. Dakle, uz dobru organizaciju moguće je imati uravnoteženu i raznoliku prehranu koja će nas u ovome razdoblju štititi i osigurati dostatne količine svih vrijednih nutrijenata kao što su selen, cink, vitamin D, C i E, omega masne kiseline, polifenoli i brojne druge aktivne tvari koje će našem organizmu dati dovoljnu snagu i održati povoljan rad našeg imuniteta.”

BUDI AKTIVAN UZ AKTIVNU HRVATSKU