REDOVNA TJELESNA AKTIVNOST DJECE ZALOG JE ZDRAVE BUDUĆNOSTI

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Posljednjih dana vodeći hrvatski stručnjaci upozoravaju na porazne podatke koji govore da 35% djece u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom težinom. Aktivna Hrvatska i Kineziološki fakultet pozivaju roditelje da potiču djecu na redovnu tjelesnu aktivnost koja je izrazito važna za sve, a posebno kada je riječ o djeci i mladima. Znanstveno je dokazan pozitivan učinak redovite tjelesne aktivnosti na pravilan rast i razvoj, održavanje tjelesne težine te smanjenje rizika od različitih bolesti. Redovito tjelesno vježbanje pozitivno utječe na pravilan razvoj mišićnog i koštanog sustava, te poboljšava čitav niz sastavnica tjelesne spremnosti, kao što su koordinacija, jakost, ravnoteža. Posebno valja istaknuti utjecaj redovite tjelesne aktivnosti na smanjenje stresa i općenito njen utjecaj na mentalno zdravlje pojedinca.

„Nažalost, podaci ukazuju kako Hrvatska posljednjih godina nazaduje kada je u pitanju redovna tjelesna aktivnostMnogim mladim ljudima su dva sata nastave Tjelesne i zdravstvene kulture jedina tjelesna aktivnost tijekom tjedna. To je kao da su dva puta u tjednu pojeli obrok! Dizajnirani smo za kretanje, te se jedino ljudsku potrebu za kretanjem ne može nadomjestiti tabletama ili strojevima. Ukoliko se ne krećemo dovoljno, što je upravo slučaj s novim generacijama, sve će to doći na naplatu I to s ozbiljnim posljedicama!“ – ističe doc.dr.sc. Dario Novak s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba.

Dakle, kao nacija, moramo biti više tjelesno aktivni. Postoje razne preporuke vezane uz tjelesnu aktivnost djece i mladih. „Najčešće se preporučuje 180 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu, te 60 minuta dnevno za mladeNaravno, preporučuje se ograničavanje vremena koje djeca i mladi provode pred ekranima!“ – zaključuje Dario Novak.

Predlažemo vježbe uz korištenje školskih stolica koje djeca kad usvoje, mogu raditi i na školskom odmoru ili pak prije i poslije nastave. Sve vježbe povode se vlastitom težinom, a iste su osmišljene s ciljem aktivacije različitih mišićnih skupina. Vježbe se ponavljaju kroz određeni broj ponavljanja (5-8 ponavljanja), te se mogu izvoditi kroz nekoliko krugova (1-3 kruga). Kineziologinja i trenerica Aktivne Hrvatske Lukrecija Dragić vježbe pokazuje uz stalnu vježbačicu u projektu Anju.

Preuzmite vježbe ovdje: VJEŽBANJE SA ŠKOLSKOM STOLICOM

BUDI AKTIVAN UZ AKTIVNU HRVATSKU