AKTIVNA HRVATSKA I OVE GODINE U BORBI PROTIV PRETILOSTI SVIH GENERACIJA

VJEŽBAMO U PULI, KNEŽEVIM VINOGRADIMA, IMOTSKOM, KRKU, VODICAMA, DUBROVNIKU I DRUGIM GRADOVIMA

Hrvatska nacija je sve deblja, pokazala je nedavna studija. Postoci pretilosti se za razliku od prije 30 godina mjere se u dvije decimale, a sve veći broj djece i mladih živi s prekomjernom tjelesnom težinom. Vodeći hrvatski sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska kreće u 12. godinu edukacija i zajedničkih treninga s građanima diljem Hrvatske. 

Zabrinjavajući podaci znak su da građane trebamo stalno podsjećati na dobrobiti redovne tjelesne aktivnosti. Diljem Hrvatske i ove će se godine održavati besplatni treninzi i edukacije s građanima. Grad Pula domaćin je prvog ovogodišnjeg treninga vodećeg hrvatskog sportsko – edukativnog projekta Aktivna Hrvatska. Zabrinjavajući je podatak da smo sve deblja nacija. Čak 35 % osmogodišnjaka živi s prekomjernom tjelesnom težinom. Kako bismo se svi zajedno podsjetili na važnost redovne tjelesne aktivnosti u subotu, 6. travnja u 11 sati na Trgu Portarata održat će se besplatni trening na koji su svi pozvani. 

Tim Aktivne Hrvatske čine kineziolozi i treneri s Kineziološkog fakulteta iz Zagreba te drugi stručnjaci. Tu su stalni suradnici Asja Petersen, Lukrecija Dragić, Tina Živković, Jelena Atabeyki, Drago Pezić, Patrik Kramarić, Luka Šuker i najmlađa vježbačica, mlada gimnastičarka Anja Dabinović. Novi članovi tima su Antonio Korajac, Filip Beljan, Fran Vukmanović i Stjepan Žabčić.  

Za sve treninge potrebno se prijaviti na; www.aktivnahrvatska.hr

„Veseli nas ponovni dolazak u Pulu te sve ostale gradove diljem Hrvatske. Treninzi su namijenjeni svim generacijama. Aktivirat ćemo cijelo tijelo i pokazati kako vježbati tijekom godine što je iznimno važno za jačanje, ne samo tijela, već i cijelog organizma te imuniteta. Pozivam sve koji mogu da nam se pridruže te da zajednički pokažemo kako živjeti zdravo i aktivno!’’ – izjavila je Renata Sopek. 

Više od 60% građana Hrvatske nije dovoljno aktivno. Zabrinjavajući je podatak da sve više djece i mladih uopće ne vježba van školskih aktivnosti. „Tjelesna aktivnost neizmjerno je važna za očuvanje mentalnog i tjelesnog zdravlja. 13 posto je veća mogućnost za normalan akademski uspjeh kod djece koja imaju normalnu tjelesnu masu. Jedan od ključnih čimbenika za održavanje normalne tjelesne mase je tjelesna aktivnost. Na upisu u osnovnu školu čak 86 posto djece doseže preporuke od 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno u igri. Na izlazu iz osnovne škole padamo na samo 16 do 17 posto!“ – istaknula je na Panelu Kineziološkog fakulteta prof.dr. sc. Sanja Musić Milanović, nacionalna kontakt osoba pri Svjetskoj zdravstvenoj asocijaciji i Europskoj komisiji za promicanje tjelesne aktivnosti. 

Aktivna Hrvatska se u 12. sezoni održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora.  Stručni projekta je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Poliklinike Vaš pregled i LIFE te projekt Pokaži srce. 

Partner projekta je Nutribullet, omiljeni pomoćnik u kuhinji koji će vam osigurati savršeno uravnotežen obrok u manje u 60 sekundi pretvaranjem svih namirnica u ukusan, nutritivni napitak ispunjen hranjivim tvarima. Partner je i BRITA, vodeća međunarodna kompanija u filtraciji vode koja svojim proizvodima poboljšava kvalitetu vode za piće jer omogućava filtraciju vode izravno iz slavine. Hidraciju za vježbače osigurava Jana kao idealan saveznik za prirodno osvježenje uz trening. Partneri projekta su Janaf – jer energija povezuje, Mentalni trening, Falkensteiner Resort Punta Skala, Bluesun i Valamar hoteli. 

Sve informacije o projektu možete saznati na www.aktivnahrvatka.hr

BUDI AKTIVAN UZ AKTIVNU HRVATSKU